روایی و پایایی چیست و چگونه تعیین می شود؟ (راهنمای کامل)
دسته بندی : پایان نامه نویسی
حین نوشتن فصل سوم پایان نامه حتما به بخشی برخواهید خورد که باید ابزار گردآوری اطلاعات را از نظر پایایی و روایی بسنجید.
می دانید که از ابزار مختلفی، که متداول ترین آن پرسشنامه است، برای گردآوری داده های فصل روش تحقیق استفاده می شود. اما این ابزار تا زمانی که دو ویژگی مهم پایایی و روایی را نداشته باشند قابل اعتماد نیستند و نمی توان به نتایج آنها اطمینان کرد.
بنابراین لازم است ابتدا با این مفاهیم آشنا شوید و بعد بدانید ابزاری که برای گردآوری داده ها انتخاب کرده اید را چطور از نظر این دو ویژگی بسنجید.
فهرست محتوا
روایی به چه معناست؟
ابزاری که برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار می گیرند، در مرحله اول باید از روایی یا اعتبار (Validity) برخوردار باشند و در مرحله دوم باید پایایی یا اعتماد داشته باشند.
روایی بدین معناست که روش یا ابزار به کار رفته تا چه حد می تواند خصوصیت مورد نظر را درست اندازه گیری کند.
مقصود از روایی این است که ابزاری که برای اندازه گیری مورد نظر انتخاب شده است ویژگی و خصوصیتی که ابزار برای آن طراحی شده است را دارد یا خیر. به عبارت دیگر مفهوم روایی، به این سوال پاسخ می دهد که ابزار اندازه گیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را می سنجد.
با یک مثال این موضوع را بیشتر توضیح می دهیم.
فرض کنید از ابزار پرسشنامه برای ارزیابی «تعهد سازمانی کارکنان» استفاده می کنید ولی پرسش های آن طوری طراحی شده اند که به نظر می رسد «رضایت شغلی کارکنان» در حال ارزیابی است.
نتایج به دست آمده از این پرسش نامه روایی ندارد چرا که خصیصه ی مور نظر که در اینجا «تعهد سازمانی» بوده ارزیابی نشده است.
بنابراین وقتی گفته می شود ابزار گردآوری داده ها باید روایی داشته باشند بدین معناست که چه پرسشنامه تهیه می کنید چه می خواهید مصاحبه کنید یا ارزیابی خود را با مشاهده حضوری انجام دهید باید چیزی که سنجیده می شود مرتبط با هدفی باشد که پیش گرفته اید در غیر این صورت نتیجه نهایی از ارزش خاصی برخوردار نخواهد بود.
روش های تعیین روایی یا اعتبار
روش اعتبار صوری
ساده ترین روش برای بررسی روایی ابزار اندازه گیری این است که آیا ابزار در ظاهر به درستی متغیر مورد مطالعه را مورد سنجش قرار می دهد یا خیر.
هرچند به طور کلی نمی توان فقط اعتبار صوری را برای نتیجه گیری معتبر دانست چرا که شکل ظاهری ابزار صحت و اعتبار نتیجه گیری نهایی را مشخص نمی کند بلکه این روش مشخص می کند آیا ابزار انتخاب شده مناسب با هدف پژوهش است یا خیر.
مثلا در روایی صوری، ساختار ابزار از نگاه گروه هدف بررسی می شود و به این سوالات پاسخ داده می شود: آیا ابزار طراحی شده به صورت ظاهری با هدف مطالعه مرتبط است؟ آیا افرادی که قرار است به ابزار پاسخ دهند، با عبارات و جمله بندی ابزار موافق هستند؟ آیا برداشت افراد غیر متخصص (گروه هدف) همان برداشتی است که مورد نظر محقق است؟
روایی محتوی
معمولا وقتی یک ابزار از نگاه روایی محتوی بررسی می شود، انتظار میرود پاسخ چنین سوالاتی داده شود: آیا ابزار طراحی شده همه جوانب مهم و اصلی مفهوم مورد اندازه گیری را در بر دارد؟ آیا سازه های این ابزار، همان چیزی را که باید بررسی میکند؟
روش اعتبار ملاکی
این روش، کارآمدی یک ابزار اندازه گیری را در پیش بینی رفتار آزمودنی در موقعیت های خاص می سنجد.
در روش اعتبار ملاکی، عملکرد فرد در آزمون با یک ملاک مقایسه می شود. این ملاک ها با هم متفاوتد و شامل چهار نوع مختلف می شوند:
اعتبار پیش بین
این اعتبار از بررسی رابطه ی نمره های آزمودنی که برخی ویژگی ها را می سنجد و آنچه ادعای پیش بینی آن را دارد به دست می آید.
اعتبار همزمان
ملاک پژوهش در اعتبار همزمان این است که آیا دو یا چند گروه از افرادی که در پژوهش مورد نظر مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته اند بر اساس شیوه های پیش بینی شده متفاوت هستند یا خیر.
روایی همگرا
میزان ارتباط و همبستگی میان سوال مربوط به یک حیطه با همان حیطه را در بر می گیرد.
اعتبار همگرا همچنین میزان ارتباط نمرات در یک ابزار سنجش را با نمرات در ابزارهای دیگری که همان سازه یا سازه های مشابه را دارند اندازه گیری می کند. اگر همبستگی بین نمرات آزمون هایی که سازه واحدی را اندازه می گیرند بالا باشد، آزمون دارای اعتبار همگرا است.
اعتبار تمایز
این روش روایی به همبستگی ضعیف بین سوالات مربوط به یک حیطه با دیگر حیطه ها دلالت دارد.
اینطور می توان گفت که ضریب همبستگی یک سوال با حیطه های دیگر باید کمتر از ضریب همبستگی آن سوال با حیطه های مربوط به خودش باشد.
در واقع با استفاده از یک ابزار باید بتوان میان سازه مورد اندازه گیری و دیگر سازه های نامرتبط تمایز قائل شد. بنابراین اگر همبستگی بین آزمون هایی که سازه های متفاوتی را اندازه گیری می کنند پایین باشد، آزمون درای اعتبار تشخیصی یا تمایزی است.
پایایی به چه معناست؟
وقتی گفته می شود ابزار گردآوری داده ها باید ویژگی پایایی یا (Reliability) را داشته باشند بدین معناست که اگر در چند زمان مختلف در یک جمعیت از آن استفاده کنیم در نتیجه به دست آمده اختلاف چندانی مشاهده نمی کنیم.
بسیار مهم است که بدانیم ابزار اندازه گیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به ما می دهند. برای اندازه گیری پایایی از شاخصی به نام ضریب پایایی استفاده می شود.
دامنه ضریب پایایی از صفر تا +1 است به این معنا که اگر ضریب صفر باشد عدم پایایی و اگر این ضریب یک باشد پایایی کامل را نشان می دهد. هرچند پایایی کامل به ندرت دیده می شود و اغلب در صورت مشاهده، به نتایج حاصل شک می کنند.
روش های سنجش پایایی
روش باز آزمایی (Test-Retest)
در این روش برای سنجش پایایی، سوالات آزمون در دو نوبت و تحت شرایط مشابه به یک گروه واحد داده می شود و نمرات حاصل با هم مقایسه می شوند.
در نهایت ضریب همبستگی بین نمرات حاصل از اجرای دو آزمون برآورده شده تا چگونگی شباهت امتیازات مشخص شود و بعنوان ضریب پایایی به کار رود. روش آزمون- باز آزمون فرض می کند که متغیرها یا مفاهیم مورد اندازه گیری و همچنین خصوصیات آزمون شوندگان در طول دوره تغییر نخواهند کرد.
روش موازی یا آزمون های همتا (Equivalence)
در این روش، دو فرم جداگانه در مورد یک موضوع به یک گروه مشابه داده می شود که هر فرم شامل تعدادی از سوالات آزمون است.
به عبارتی، دو آزمون معادل در مورد یک مفهوم یا متغیر به خصوص تهیه شده و در فاصله کوتاهی به یک گروه واحد داده می شود. ضریب همبستگی بین نمرات حاصل از این دو فرم برابر با پایایی فرم های متعادل است.
روش تصنیف یا دونیمه کردن آزمون (Split-half)
در این روش یک آزمون به دو نیمه تقسیم شده و رابطه همبستگی بین دو نیمه آزمون سنجیده می شود.
این آزمون معمولا برای متغیرهای دو حالتی که کد صفر به پاسخ های غلط و کد یک به پاسخ های صحیح داده می شود به کار می رود. در این روش، محتوا و سختی سوالات باید با هم مشابه باشند و از آنجا که تعداد سوالات ابزار به دو قسمت تقسیم شده است می بایست روش ضریب همبستگی به کار رود.
روش کودر-ریچاردسون (Kuder-Richardson)
این روش شامل دو آزمون است که آزمون های همگنی ( ثبات بین سوالات) هستند که نسبت پاسخ های صحیح به غلط را در هر سوال یا آزمون مد نظر قرار می دهند و برای آزمون هایی که پاسخ آن ها به شکل صحیح یا غلط بیان می شود مفید است.
روش آلفای کرونباخ (Cronbach Alpha)
کرونباخ در سال 1951 در دانشگاه استنفورد روش آماری ضریب آلفا را برای حل مشکل تعیین پایایی آزمون های چند سوالی ابداع کرد.
روش پایایی آلفای کرونباخ معمول ترین ضریب پایایی ثبات داخلی است که در بیشتر مطالعات از آن استفاده می شود و معرف میزان تناسب گروهی از آیتم هایی است که یک سازه را می سنجند.
این روش یکی از روش های سنجش پایایی است که فقط به انجام یک بار آزمون نیاز دارد تا برآوردی از پایایی آزمون را فراهم کند. در کل، ضریب پایایی آلفای کرونباخ زمانی مفید است که سوالات به صورت صحیح-غلط طرح نشده باشند و جهت سنجش ثبات درونی سوالات به کار می رود.
تعیین پایایی با نرم افزار SPSS
نرم افزار spss از جمله نرم افزارهای تحلیل آماری است که برای تعیین پایایی با یکی از روش های فوق (اغلب روش آلفای کرونباخ) مورد استفاده قرار می گیرد.
ابتدا باید داده های پرسشنامه را وارد کنید و سپس از منوی Analyze گزینه ی Scall را انتخاب کنید.
سپس گزینه Reliability Analysis را انتخاب کنید که با انتخاب آن یک پنجره با عنوان Reliability Analysis باز می شود.
متغیرها را از پنجره اول به پنجره دوم (items) انتقال دهید. در قسمت Model روش سنجی پایایی مورد نظرتان را (مثلا آلفای کرونباخ یا دو نیمه کردن و روشهای دیگر) را انتخاب کنید سپس روی OK کلیک کرده و نتایج ضریب پایایی پرسشنامه را در خروجی مشاهده کنید.
جمع بندی
روایی و پایایی سنجش ها، معیارهای ضروری برای تعیین دقت و صحت یک آزمون هستند.
پایایی با خطای تصادفی در ارتباط است و روایی با خطای منظم، بنابراین هر چقدر که تعداد حجم نمونه بالا رود می تواند بر کاهش خطای تصادفی تاثیر گذاشته و پایایی ابزار افزایش یابد که این مساله بر دقت اندازه گیری موثر است.
لذا برای محققین و پژوهشگران بسیار مهم است که نتایج و آماری که ارائه می دهند در نتیجه ی استفاده از سنجش های پایا و قابل اعتماد بدست آید تا نتیجه بدست آمده ارزش و اعتبار بیشتری داشته باشد.
ممکن است به این مطالب نیز علاقهمند باشید
همراه ما باشید
اگر هنوز ما را در شبکههای اجتماعی دنبال نکردهاید، همین الان وارد تلگرام و اینستاگرام شوید و به جمع صدها دنبالکننده رایت می بپیوندید.
علاوه بر به اشتراکگذاشتن آخرین مطالب مفید و کاربردی سایت، تخفیفهای ویژه و باورنکردنی ترجمه و ویرایش تخصصی، از این بهبعد بهصورت محدود فقط و فقط در تلگرام و اینستاگرام منتشر میشوند.
فراموش نکنید این مطلب را به اشتراک بگذارید!
68 Comments
بسیارعالی
نظر لطف شماست ..
بسیار عالی وساده
سلام خواهش می کنم نظر لطف شماست.
خوشحالیم که مورد رضایتتون بوده.
سلام
وقت بخير، از اينكه اينقد ساده و قابل فهم اين دو مفهوم پيچيده رو توضيح دادين، ممنونم🙏🌹
سلام
ممنونم از شما که دیدگاهتون رو به اشتراک گذاشتید.
لطفا مابقی مطالب وبلاگ رو هم مطالعه کنید و دیدگاهتون رو به اشتراک بذارید.
استفاده کردیم….بسیار خوب بود
سلام
خوشحالیم که مقاله نظرتون رو جلب کرد،
مابقی مطالب سایت رو هم حتما مطالعه کنید و نظرتون رو به ما اعلام کنین.
ممنون
منبع این مطلب رو میشه معرفی کنید
خیلی عالی و مفید متشکرم
سلام
خوشحالیم که مقاله نظرتون رو جلب کرد،
مابقی مطالب سایت رو هم حتما مطالعه کنید و نظرتون رو به ما اعلام کنین.
ممنون
ممنون از مطلب مفیدتون. آموزنده بود.
سلام
خوشحالیم که مقاله نظرتون رو جلب کرد،
مابقی مطالب سایت رو هم حتما مطالعه کنید و نظرتون رو به ما اعلام کنین.
ممنون
سلام. ممنون میشم اگر توضیح بدهید که پرسشنامه های AHPو تاپسیس هم آیا نیاز به محاسبه پایایی و روایی دارند یا نه؟
سلام
این مسئله رو از یک متخصص بپرسید بهتر می تونن راهنماییتون کنن.
سلام با سپاس فروان از مطالب آموزنده یتان
بنده دانشجوی دکتری هستم میخواستم رساله دکتری رو انجام بدم
ولی برای فصل سوم نمیدونم چطور پرسشنامه تنظیم کنم
یعنی پروپوزالم چند سول اصلی و فرعی داره
آیا برای هر سوال باید پرسشنامه جداگانه فراهم کنم
و اینکه چند سوال کافی و مفید هست
و از کدام ابزار نیشه استفاده کرد و بهتر باشه
تشکر
سلام و عرض ادب
خواهش می کنم. نظر لطف شماست.
بهتر است این مسئله را با استاد راهنمای خود مطرح کنید. یک متخصص بهتر می تواند شمارا راهنمایی کند.
سلام وقت بخیر
منبع این مطلب رو میخوام بدونم
سلام و عرض ادب
این مطلب توسط تیم تولید محتوای رایت می نگارش و انتشار یافته است.
سلام.
مقاله مفیدی بود. سپاس
خواهش می کنم، خوشحالیم که براتون مفید واقع شد 🙂
از تیم تولید محتوای رایت می تشکر میکنم ولی منبع منظور مقاله و یا کتاب هستش و یا اگر فرد خاصی نگارش رو به عهده داشته اسم ایشون و سمتشون
سلام
ممنون از شما
محتوای سایت توسط تیم تولید و گرداوری محتوا جمع آوری و نگارش و از منابع مختلفی استفاده شده است.
سلام و احترام.
دقت کنید که تعریفی که از روایی یا اعتبار (validity) و پایایی( reliability) در این مقاله داده شده درست است و مطابق با تعریفی است که کاپلان و ساکوز ارائه دادن:
روایی یا اعتبار (validity): توافق بین نمره آزمون و کیفیتی که قرار است اندازه بگیرد.
پایایی (reliability) به دقت، اعتماد پذیری، ثبات یا تکرارپذیری نتایج آزمون اشاره میکند.
( منبع : کتاب اندازه گیری ، سنجش و ارزشیابی آموزشی – دکتر علی اکبر سیف)
اما همانطور که دکتر سیف در کتابشون قید کردن ( صفحه 534 ، ویراست هفتم) در ترجمه validity و reliability بین صاحب نظران مختلف اختلاف وجود دارد. برای مثال در کتاب راهنمای سنجش روانی گری گراث مارنات ( حسن پاشاشریفی – انتشارات سخن – صفحه 38 ) مترجم validity را روایی ترجمه کرده ، اما reliability را اعتبار ترجمه کرده است. در حالی که مفهوم این دو عبارت در هر دو کتاب یکسان است.
پیشنهاد میشود صرف نظر از ترجمه فارسی، ملاک را مفهوم انگلیسی این دو عبارت در نظر بگیرید. و در نهایت توافق عمومی در ترجمه را در نظر بگیرید – روایی یا اعتبار (validity) و پایایی( reliability) –
البته مطالب این مقاله محدود به تعریف این دو مفهوم نیست و مطالب بسیار مفید دیگری را در بر دارد. اما مطلبی که بنده میخواستم بهش اشاره کنم، تفاوت در ترجمه این دو عبارت بود.
تشکر از سایت خوبتون و جناب آقای پویا دهقانی
سلام و عرض ادب
خواهش میکنم، ممنون از توضیحات شما.
بسیار ساده و قابل فهم عالی بود
خیلی خوشحالیم که مفید واقع شده 🙂
عالی بود، حض بردم.
ممنونم
خواهش می کنم نظر لطف شماست.
خوشحالیم که مفید بوده 🙂
سلام
من توي پرسشنامه ام كه توي spss وارد كردم
٣ تا از متغيرهام كه يكيش ٨ سوال داشت
و يكيش ٤ سوال
و يكي ديگه ٦ سوال
اين ها پايا نشدن
از قسمت if item deleted استفاده كردم كه ببينم كدوم سوال حذف بشه به پايايي ميرسه
ولي بازم هيچكدوم پايا نميشن
بنظرتون بايد چكار كنم؟ و اشكال از كجاست؟
اين درحالي است كه دو متغير اول كه تعداد سوالاتشون ٣٠ تا بودن پايا شدند
سلام،
بهتر است با متخصص این مبحث مشورت کنید، بهتر می تونن شمارو راهنمایی کنن.
very good
ممنون از دیدگاهتون
سلام مطالب بسیار گویا وعالی و می باشند ممنون می شوم اگه در انتخاب موضوع پایانامه رشته توسعه روستای نیز راهنمای بفرمائید
سلام، نظر لطف شماست.
بله حتما انشالله در مطالب بعدی اشاره خواهیم کرد.
با سلام
بسیار عالی و ساده .
بسی
سلام خواهش می کنم، خوشحالیم که مورد استفاده قرار گرفته است.
سلام ممنونم از مطالب خوبتون
یه سوال داشتم خدمتون ایا روایی بیرونی مهم است یا روایی درونی؟
سلام، خواهش می کنم.
از متخصص سوال کنید بهتر میتونن راهنماییتون کنن.
سلام
برای تعیین پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ تعداد نمونه چقدر باشه؟ منظورتون از زیاد در چقدره؟
سلام
این مسئله رو از یک متخصص بپرسید بهتر می تونن راهنماییتون کنن.
سلام ممنون از مطلب خوبتون. فقط نوشتید که اعتبار پرسشنامه همون رواییه در حالی که اعتبار پرسشنامه همون پایاییه نه روایی
سلام
خواهش می کنم
بررسی و اصلاح میشه حتما.
سلام وقت شما بخیر-من یه سوالی دارم ممنون میشم پاسخش رو به ایمیل بنده ارسال کنید.برای پایانامم این شده دغدغم.
اول از اینکه حتما باید پایانامه از بخش روایی و پایایی برخوردار باشه یا اجباری نیست؟
چون من مثلا برادرم نداشت روایی و پایایی رو و قبول کردن اما خب من سطح دانشگام بالاتره.
اگر اجباری هست حالا که من تحقیقم داده ای نداره تا بخوام برم اندازه گیری کنم و فقط قراره یک بهینه سازی روی یک مدل ریاضی کنم و فقط یک پارامتر به این مدل اضافه میشه .این پارامتر هم یجورایی بصورت فرضی و یا بنظر یک خبره اضافه میشه.و مدلسازی میشه.حالا این وسط چی رو باید دقیقا روایی و پایاییش رو محاسبه کنم وقتی داده ای قرار نیس اندازه گیری کنم؟من در واثع یک مدل ریاضی رو فقط میخوام توسعه بدم
ممنون میشم کمکم کنین
سلام وقت شما بخیر
حتما از مسئولین مربوطه دانشگاه یا استاد راهنمای خودتان بپرسید تا دقیقتر راهنماییتان کنند.
سلام و وقت بخیر
یه سوال؟ برای پرسشنامه ای که سوالات طیف لیکرت یکسان ندارند بایدچطور پایایی گرفت؟
سلام وقت شما بخیر
از مسئولین مربوطه دانشگاه یا استاد راهنمای خودتان بپرسید تا دقیقتر راهنماییتان کنند.
سلام.لطفا رفرنس مطالب ارایه شده را نیط بیان کنید.
با تشکر
سلام
حتما، این محتوا توسط تیم رایت می گرداوری و نگارش شده.
متشکرم از توضیحات جامع و واضحتون
سلام وقت شما بخیر
نظر لطف شماست. خیلی خوشحالیم که استفاده کردید 🙂
سپاس خیلی خوب بود
سلام
نظر لطف شماست.
من در پروپوزالم اعتبار و پایایی کار را چگونه بنویسم ؟
بسیار مطالب زیبا و آموزنده بود تشکر
سلام و عرض ادب نظر لطف شماست 🙂 ممنون
سلام ببخشید این مسایلی که مطرح کردید روایی و پایایی برای تحقیقات مسائل نظری فقط به کار می رود؟مثلا من که کار ازمایشگاهی انجام میدم نه با پرسشنامه کار دارم فقط طراحی ازمایش انجام می دهم جواب تست را وارد نرمافزار میکنم هم شامل کار ما میشود؟
سلام. ممنون. اگر یک دانشجو پرسشنامه ای طراحی کند چگونه می تواند روایی و پایایی پرسشنامه اش را به دست آورد؟
عالی بود ممنون
سلام..ممنون از مطالبتون..من پرسش نامم رو آماده کردم و به تایی استاد راهنما و مشاورم رسیده..الان میخوام روی پایایی و روایی کار کنم ولی نمیدونم اول روی کدوم کار کنم بهتره؟
بسیار عالی
سپاس خیلی خوب بود
مطالب بسیار قابل فهم عنوان شده است.
سپاس
عالی بود سپاسگزارم.
سلام
این که یک سوال واحد را در دو بعد پرسشنامه قرار دهیم یعنی یک مرتبه برای یک بعد و مرتبه دیگر برای بعد دیگر مورد محاسبه قرار گیرد کار اشتباهی است؟
لازمه ذکر کنم من قصد ندارم اعتبار سازه را بسنجم
سلام خسته نباشید. من یک پرسشنامه خودمراقبتی دیابت پیدا کردم که در خارج از کشور روی بزرگسال و نوجوان کار شده. در داخل کشور یکی از پژوهشگران روایی و پایایی اون رو روی بزرگسال بررسی کرده و اوکی بوده. الان من میتونم از این ابزار در پژوهش روی نوجوانان دیابتی استفاده کنم؟ یا باید روایی و پایایی اش روی نوجوانان ایران هم تست بشه؟
عالی و ساده
سلام. مطالب بسیار خوبیست. ولی ای کاش مرجع آن را نیز ذکر می کردید.